Matematika - 11. Osztály | Sulinet Tudásbázis

Friday, 19-Apr-24 02:48:57 UTC
Az egyenes egyenletei (két egyenes metszéspontja, hajlásszöge, pont és egyenes távolsága). Reguláris és egészfüggvények. Az IFS-modell tulajdonságai. Kvadratikus maradékok. Nyomtatott megjelenés éve: 2010. Hasonlósági és kontraktív leképezések, halmazfüggvények.

Az egyenes egyenletei. Adatok szemléltetése, ábrázolása. Algebrai kifejezések és műveletek, hatványozás, összevonás, szorzás, kiemelés, nevezetes azonosságok. A kombinatorika alkalmazásai, összetettebb leszámlálásos problémák. Komplex függvénytan. Egyenes egyenlete két pontból. Differenciálszámítás és alkalmazásai. Az área kotangens hiperbolikusz függvény és tulajdonságai. Egyszerű sorba rendezési és leszámolási feladatok ismétlődő elemekkel. Leíró statisztika, alapfogalmak, mintavétel, adatsokaság. Bilineáris függvények.

Térelemek ábrázolása. Az algebrai struktúrákról általában. Műveletek vektorokkal, vektorok a koordináta-rendszerben. A tér elemi geometriája. Ábrázolás két képsíkon. Feltételes valószínűség, függetlenség. Nevezetes diszkrét eloszlások. A sík analitikus geometriája (alapfogalmak, szakasz osztópontjai, két pont távolsága, a háromszög területe).

Exponenciális és logaritmusfüggvények. Differenciálható függvények. Nevezetes folytonos eloszlások. Gráfok összefüggősége, fák, erdők. A Laplace-transzformáció. Számtan, elemi algebra. Mindezek mellett - bár érintőlegesen - a matematikai kutatások néhány újabb területe (kódoláselmélet, fraktálelmélet stb. ) Önhasonló halmazok szerkezete és a "valóság".

Kúpszeletek egyenletei, másodrendű görbék. Matematikai statisztika. Hivatkozás: EndNote Mendeley Zotero. Speciális gráfok és tulajdonságaik. A háromszög nevezetes objektumai. Numerikus integrálás.

Szögfüggvények alkalmazása háromszögekkel kapcsolatos problémák megoldására. Kiadó: Akadémiai Kiadó. Derékszögű háromszögek. Geometriai alapfogalmak. Gráfok alkalmazásai. Racionális törtfüggvények. Integrálszámításéés alkalmazásai.
Gyökvonás, hatványozás, logaritmus és műveleteik. Hatványsorba és Laurent-sorba fejtés. Fraktáldimenzió a geodéziában. Olvasmány a halmazok távolságáról. Lineáris egyenletrendszerek. A háromszög fogalma, háromszögek osztályozása. Kommutatív egységelemes gyűrűk. Hálók és Boole-algebrák. Riemann-integrál és tulajdonságai. Század kihívásainak megfelelően a hagyományos alapismeretek mellett a kor néhány újabb matematikai területét is tárgyalja, és ezek alapvető fogalmaival igyekszik megismertetni az érdeklődőket.